lördag 14 mars 2009

lite märkligt är det

I går så hade dom ansvariga för Google Books ett seminarium i Stockholm. Seminariet arrangerades av Författarförbundet och Google berättade att förhandlingen mellan Google och upphovsrättshavarna äntligen är över. Tydligen så kom förhandlingen till stånd efter att Google gått ut med att man börjat scanna in miljontals böcker som sen skulle läggas ut på nätet.
Självklart blev det ett ramaskri, vilket ledde till att upphovrättsinnehavarna gjorde en gruppstämning mot Google. Men nu är alltså förhandlingarna klara, vilket givetvis är till gagn för oss alla. Det fina är att författarna/upphovspersonen har full kontroll över sin bok/alster. Om en författare märker att efterfrågan är så pass stor, så kan han/hon dra ur den ur Googles system för att istället börja trycka den. När det gäller s.k kommersiella böcker så finns det speciella avtal. Och där är Google stenhårda: det är fem procent av böckerna man tjänar pengar på. Ställer inte författaren/förlaget upp på det så åker boken ut från Googel Books.
Man kan tycka vad man vill om Google Books, men jag är säker på att det kommer att bli en succé. Tyvärr tror jag att våra bibliotek kommer att drabbas och tillgången till internet är ju ett tvång för att man ska ha tillgång till tjänsten. Det kan innebära att det här blir en klassfråga, och det är något som våra politiker måste ta tag i och lösa.
En annan reflektion man gör är att Google startar med att scanna miljontals med böcker och sen tar man tag i förhandlingen med upphovsmannen. Och det märkliga är att förlag/författare och Google kommer fram till en lösning. Och det på ynka två år. Visst fan är det konstigt att musik- och filmbranschen inte lyckats med detta. Eller är det möjligen så att musik- och filmdirektörer satt sig på en pidelstal och sett ned på vad Google och förlag/författarna åstadkommit.

/svannte


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar