tisdag 7 juli 2009

ny teknik är alltid…


Jag tillhör den skaran av personer som, oavsett min ålder, tycker att jag hänger med rätt bra i den s.k. teknikutvecklingen. Min webläsare har ett antal RSS-feeds för att jag enkelt ska hålla mig uppdaterad över vad som händer inom vissa områden. Självklart är det omöjligt att ha koll på allt som händer och givetvis väljer jag dom produkter/områden som intresserar mig mest.
Mina RSS-feeds består till 90 procent av produkter som har med datorer/apple/musik att göra. Visst finns det andra områden som intresserar mig, men då gäller andra informationskällor som tidningar, tv och radio. Jag som arbetar som musiklärare, och tvingas till att ”hänga med” p.g.a. teknikutveckling och jag känner flera kollegor som tycker att den tekniska utvecklingen ibland går lite för fort. Nu är det inte bara kollegor, utan också elever (ungdomar) som tycker likadant. Och jag kan förstå deras inställning.
Om jag tänker tillbaka på mina föräldrar, när dom var i min ålder, så finns det en sak som skiljer sig. Och det är att idag specialiserar vi oss mer jämfört med ”igår”. Det gäller inte inom alla områden, men om man generalisera så har de flesta ämnesområden blivit indelade i fack, spetskompetens. Ibland frågar jag mig om det här är rätt håll. Är det meningen att vi ska vara så beroende av varandra att vi slut inte kan byta en glödlampa i bilen? Vänta lite! Är det inte så idag? Jo, visst. Det finns väl inte någon biltillverkare som gör en ny bil där det är meningen att vi, med hjälp av Bosse Bildoktor, kan byta generatorn på en ny Volvo.? Inte en chans!
Den teknikutveckling som pågår är alltså inte alltid av godo. Det är tydligt att vissa områden har skapat ett beteende där vi vanliga människor blir allt för beroende av personer med spetskompetens. Och när man inser att man MÅSTE lämna in bilen till en speciell verkstad bara för ett byte av en sketen glödlampa, då förbannar man den nya tekniken.

/svannte


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar