söndag 19 juli 2009

respekt och värderingar


I går sände P1 ett program där man bl.a. diskuterade värdet av dom nyheter som tidningar och andra medier publicerar. Reportern i programmet tyckte att medier, framför allt under sommaren, släpper igenom saker som borde ifrågasättas som nyhet. Han tyckte också att det är märkligt att medier, vid vissa tillfällen tappar respekten för själva nyheten.
Jag satt i bilen när jag hörde programmet och tänkte man skulle göra en snabbkoll på nätet för att kolla vilka nyheter som ”får plats”. I samma veva kan man ju kolla om det går att utläsa hur medierna värdera vilka nyheter man ska ”trycka på”, och därmed hamnar som 1:a på deras siter.
Dagens stora nyhet på Aftonbladet, Expressen och SVT är att hotellet, där Zlatan och dom övriga Interspelarna bor, blivit bombhotat. Hotellet genomsöktes av polisens bombgrupp och man hittade inget. Ändå kallar dom tre stora medierna detta för ett bombdrama! Hur fan kan det vara ett bombdrama när det inte finns en bomb, för artiklarna är publicerade efter att polisen har släppt nyheten att det INTE fanns någon bomb på hotellet.
En vana jag har är att kolla SVT's text-tv. Absolut en av dom bästa infokälla som finns. Kort och koncist, men ändå vettiga nyheter. Därför jämförde jag även dom tre stora med text-tv och självklart fanns ”Bombdramat” högt upp. Men på text-tv katogorisera man först nyheterna om det är inrikes, utrikes osv. Bombdramat hamnade på inrikes och jag kollade därför utrikes och hittade en artikel om att Afganistan har stiftat en ny lag som ger männen rätt att svälta sina kvinnor om dom inte ställer upp på sex.
Den här nyhetern är så pass extrem och borde fått Janne Josefsson och alla andra journalister att gå i taket. För inte fan kan vi acceptera, eller respektera, att länder kan stifta den här typen av lagar som innebär att kvinnor klassificeras som djur.
Varken Aftonbladet eller Expressen har en enda notis om den här nyheten. SVT klarar sig tack vare att nyheten publicerades på text-tv. Och givetvis frågar man sig varför inte någon av ”di store” reagera mer. Är det möjligen av rädsla att stöta sig med den muslimska rörelsen eller är det helt enkelt så att nyheten är så pass ointressant? Eller är det möjligen så att vi har tappat alla värderingar och fullständigt skiter i vad man gör i Afganistan?

Obama har i alla fall reagerat, men jag har inte hört ett enda ord från våra politiker. Och borde inte du och jag reagera mer! Sug på den du!

/svannte


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar