fredag 21 november 2008

parasit. tydligen en bra affärsidé

Ett av mina favoritprogram på tv är Uppdrag granskning. I dom två senaste programmen har man tagit upp vad som hänt efter att den s.k. allmännyttan s.a.s. avreglerades. Det som visas i reportagen är skrämmande. Här visar man att vissa personer, som exempelvis Harry Franzén (bilden), syniskt utnyttjar systemet genom att hyra ut undermåliga hus/fastigheter till s.k. mindre belevade.
Hyresgästerna är uteslutande f.d. narkomaner och alholister som inte kan få något annat boende. Oftast beroende på att dom är arbetslösa och har betalningsanmärkningar. Till dessa hyr Harry Franzén ut och i flera fall är hyran på gränsen till hutlösa, eftersom fastigheterna är i ett så dåligt skicka att dom egentligen inte borde få hyras ut.
Franzén tycker att han gör en samhällstjänst eftersom han upplåter fastigheter till människor som i normala fall inte skulle få något boende. Att han tar ut någon "överhyra" tycker han inte, utan menar att husen är i så pass bra skick att hyran är skälig.
Det är så uppenbart att han endast gör det här för att tjäna grova pengar. Han utnyttjar hyresgästernas situation vilket innebär att han i vissa fall tagit emot stöldgods som hyra. Och att han skulle vara omedveten om att det är stöldgods är bara bullshit. Han har t.o.m. frågat om "varan" är från närområdet!
Dom hyresgäster som kan betala, gör det med hjälp av socialbidrag. Det betyder alltså att skattebetalarna står för pengarna, vilket är helt åt helvete. Men det märkliga är att kommunerna inte stoppa det här. Nej, man låter det fortgå eftersom man inte vill ta tag i problemet. När så TV uppmärksamma det här, ja då jävlar händer det saker. Då går politiker ut och säger ditten, datten etc.

Man kan ju inte låta bli att undra om det är så här vi vill ha det i vårt samhälle. Att skylla på varandra hjälper ju inte, utan vi måste bestämma oss för vad som ska göras. För det kan väl inte vara meningen att såna skitar som Harry Franzén ska profitera på oss andra och sno våra skattepengar!?
Låt säga att det var den s.k. allmännyttan som haft fastigheter som sett ut så här. Dom fastigheterna skulle aldrig blivit uthyrda och troligen skulle berörda politiker blivit hängda i ett träd. Men när det gäller Franzén så händer ingenting, utan han kan lugnt fortsätta därför att den förbannade MARKNADEN tillåter det.
Som grädde på moset så kommenterar vår bostadsminister, Odell (kd), reportaget och påpekar att det är kommunernas ansvar att se till att kommuninvånarna har ett skäligt boende. Ja, det är lätt för honom att säga som sitter i Stockholm, där man håller för öron och ögon för att slippa se vad som händer i övriga Sverige.

Tydligen måste man göra som i Lund och Göteborg för att något ska hända. Och inser inte den politiska makten att om vi låter folk agera, som i Franzéns fall, så blir det förr eller senare uppror. Då blir det aktioner som vuxenvärlden förkasta som "ungdomliga dumheter" och tycker "dom borde få fängelse". Är det någon som borde få fängelse är det väl fan såna som Franzéns och hans gelikar. FY FAN!

/svannte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar