fredag 5 december 2008

till skiv- och filmindustrin

Jag vet inte hur många det är som missat debatten om den s.k. Ipred-lagen. Kortfattat kan man säga att lagen ska ge enskilda aktörer rätten att begära ut IP-nummer för att sen kunna kräva ägaren av IP-numret på pengar.
I Danmark har lagen hunnit träda i kraft och där gick det så långt att en 16-åring krävdes på ett miljonbelopp i skadestånd. Det resulterade i att 16-åringen begick självmord. Givetvis är det ingen som hade trott att det skulle gå så långt och jag menar inte att lagen är orsaken till självmordet. Men jag tycker att själva brottet inte står i propotioner till vad Ipredlagen innebär.

I dagens morgontidning läser man om politiker som lägger ner skolor och där politiker hänvisar till ekonomiska problem som argument. Ingen av politikerna har överhuvudtaget inte pratat med någon av berörda elever. Hur står det i propotion till fildelning? Här pratar vi om flera hundra personer som drabbas och där hela deras tillvaro slås i spillror. Inte en jävla etta eller nolla så långt ögat kan se!
I samma morgontidning läser jag vidare om skrytbygget i Karlskrona där det visar sig att byggherren, Saltöhem, blåser staten på miljonbelopp när man betalar konsultarvode till ett företag. Konsulten i fråga tar inte ut en krona i lön eftersom han har kronofogden efter sig. Det komiska är dock att konsultens fru är ägare till konsultföretaget. Det är alltså uppenbart att konsulten och hans fru blåser staten på pengar. Och det allra jävligaste är att byggherren är väl medvetna om detta men blånekar till någon som helst vetskap. Fildelning är som en piss i nilen jämfört med detta.
Tredje exemplet är från TT där man berättar om journalisten på TV4 som begärde pengar av ett par, för att göra ett reportage om deras son. Enligt föräldrarna så är deras son oskyldig till ett brott. Skyldig eller inte är inte det intressanta utan det är att journalisten, bevisligen, tagit emot pengar. För detta döms han till villkorlig dom plus skadestånd. För journalisten är inte skadeståndet några problem eftersom han har gott om pengar. Åter igen så står inte domen i propotion till straffet man kan få för fildelning.
Vid fildelning finns det inget vinstintresse utan det handlar om helt andra saker. Själv tycker jag att all försäljning av nerladdningsbar media är tokdyrt. Är det verkligen rimligt att det ska kosta 99 kronor att köpa en fil. Inget omslag och jag gör i princip allt arbete själv. Det är faktiskt detta det handlar om, att industrin vill tjäna så mycket pengar det bara går. Inte rimlig ersättning, utan så dyrt som möjligt. Att man då tror att folk ska acceptera det är så oerhört korkat. Nej, ansvaret till varför vi har olaglig nerladdning beror helt enkelt på skiv- och filmindustrins girighet. Så ta ansvaret och rätta till felet och låt inte oss användare stå med hundhuvudet för ett fel som ni begått.

/svannte

Posted with LifeCast

1 kommentar: